Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
Stel je voor. Je wilt een video laten maken. Je hebt wel een beetje een richtlijn van hoe de video eruit komt te zien, maar verder heb je er eigenlijk niet over nagedacht. Als je met alleen deze gedachte een video zou laten maken is er een grote kans dat die video jou niet gaat helpen je doel te bereiken. Daarom is het heel belangrijk om van tevoren een sterke videostrategie te ontwikkelen, zodat jouw video wél je doelgroep aanspreekt en jij je doelstellingen behaalt!
Bij het ontwikkelen van een videostrategie denk je na over de volgende dingen:·
▸ Welke doelgroep wil ik aanspreken?
▸ Welke boodschap wil ik aan die doelgroep meegeven?
▸ Wat voor sfeer en tone-of-voice wil ik gebruiken?
▸ Hoe en waar wil ik de video verspreiden?
1. DOELGROEP INZICHTELIJK
Je maakt nooit ‘zomaar’ een video: je wilt een bepaalde groep mensen een bepaalde boodschap meegeven. Daarom is het belangrijk om van tevoren te bepalen wie de doelgroep van jouw video is. Bijvoorbeeld:
▸ Studenten in het examenjaar van de HAVO in Rotterdam en omgeving;
▸ Werkzoekenden met een achtergrond in finance, uit de Randstad en omgeving;
▸ Ouders van kinderen uit de leeftijdscategorie 3 tot 8 jaar uit Utrecht en omstreken.
Zorg dat je jouw doelgroep zo concreet mogelijk maakt. Een handige manier om je doelgroep te concretiseren is het creëren van persona’s. Een persona is een schets van hoe een persoon uit jouw doelgroep er mogelijk uitziet, welke achtergrond deze persoon heeft en welke interesses.
Om een persona te ontwikkelen kun je volgende vragen aan jezelf stellen:
▸ Welke demografische gegevens heeft mijn doelgroep (leeftijd, geslacht, woonplaats)?
▸ Waar beweegt mijn doelgroep (werk, winkelen, uitgaan, opleiding, hobby's)?
▸ Wat zijn vragen die mijn doelgroep bezighouden?
▸ Welke mensen/media beïnvloeden de keuzes van mijn doelgroep?
▸ Welke pijnpunten zijn er die opgelost kunnen worden?
Heb je een goed beeld van je doelgroep? Dan is het tijd om de boodschap te bepalen: wat wil je aan je doelgroep meegeven? Wat wil je ze vragen? Wat kan je voor ze doen?
2. BOODSCHAP BEPALEN
Je gaat tijd en geld investeren in je video. Je wilt dus wel dat de video uiteindelijk de boodschap overbrengt die jij voor ogen hebt. Bepaal dus wat het doel van jouw video is:
▸ Informeren: over een nieuwe trend, nieuw product, evenement of een nieuwe dienst;
▸ Enthousiasmeren: enthousiast maken voor bijvoorbeeld een evenement of product;
▸ Uitleggen: hoe werkt een nieuwe product of dienst;
▸ Oproepen: je kijker op roepen zich ergens voor in te schrijven of ergens aan deel te nemen.
Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om een video te maken. En bij elk van deze redenen hoort een passende boodschap. Zorg ervoor dat jij jouw boodschap aan ons doorgeeft wanneer wij een video voor je produceren. Heb je moeite om jouw boodschap te bepalen? Daar helpen we je graag bij! Hier lees je meer over videomarketing.
MAAK JE BOODSCHAP CONCREET
Heb je jouw boodschap bepaald? Schrijf hem dan nu in één zin op. Bijvoorbeeld: ''Het doel van deze video is om via Facebook zoveel mogelijk nieuwe studenten te werven voor opleiding X vóór 1 augustus'. Of: 'Het doel van deze video is om zoveel mogelijk mannen van 20-50 jaar uit de Randstad op de hoogte te brengen van dit nieuwe scheerapparaat via een YouTube advertentie'. Je snapt het wel.
Wanneer je boodschap concreet is gemaakt gaan wij samen met jou aan de slag om een sterk concept te ontwikkelen waar de boodschap zo effectief mogelijk in is verwerkt.
3. SFEER EN TONE-OF-VOICE
De sfeer en de tone-of-voice van je video zijn erg belangrijk. Maak je een video om op te roepen tot orgaandonatie? Dan is een humoristische tone-of-voice waarschijnlijk niet de sfeer die je zoekt. En wil je informeren over een nieuw product dat je aanbiedt? Dan wil je geen zakelijke, saaie video, maar juist een video die enthousiasmeert. Daarom is het erg belangrijk om voorafgaand aan het maken van de video goed na te denken over de sfeer. Je kunt hierbij denken aan:
▸ Welke setting zou je willen? In een studio, of op kantoor? Of juist lekker buiten in het park, of in een bepaalde stad?
▸ Wat is de tone of voice? Wil je humor in je video verwerken, luchtigheid, vrolijkheid of wil je juist een zakelijke of serieuze video?
Dit alles hangt niet alleen samen met je boodschap, maar ook met je doelgroep. Een jongere doelgroep moet je op een andere manier aanspreken dan een wat oudere doelgroep. Samen zorgen wij ervoor dat de tone-of-voice van jouw video past bij jouw bedrijf én je doelgroep.
4. DISTRIBUTIE VAN JE VIDEO
Voordat de video gemaakt wordt is het ook belangrijk om na te denken over de verspreiding van de video. Een video kan namelijk veel succes hebben op LinkedIn, maar niet op Facebook. Natuurlijk kan je jouw video altijd op alle kanalen delen, maar het is goed om hier van tevoren over na te denken. Vooral omdat jouw doelgroep misschien niet actief is op het platform waar jij jouw video wil verspreiden. Hieronder een korte toelichting per platform:
WEBSITE
Je kunt je video op je website zetten. Op je website kun je eigenlijk elke video gebruiken, hoe lang of kort ook. Elk formaat. Gebruik je de video in de header van je website? Kies dan voor een video zonder tekst, maar mét toffe beelden in de eerste 5 seconden. Je wil natuurlijk wel een goede indruk achterlaten bij je websitebezoeker.
LINKEDIN
LinkedIn is een zakelijk platform. Denk er dus goed over na of jouw netwerk op LinkedIn wel je doelgroep van de video is. Je wil met je video tenslotte wel je doelgroep aanspreken.
FACEBOOK
Facebook wordt vaak gebruikt voor entertainment. Men is op zoek naar leuke filmpjes en grappige memes. Het is op Facebook dus erg belangrijk dat de eerste paar seconden van de video de aandacht van de kijker trekken. Is dit niet het geval? Dan scrollen ze al snel lekker door.
INSTAGRAM
Op Instagram kun je video’s van 60 seconden toevoegen. En sinds 2020 kun je ook langere video’s uploaden met IGTV. Mensen kunnen er dan zelf voor kiezen om de video aan te klikken en af te spelen. Op Instagram kun je je video dus gerust plaatsen. Zorg er wel voor dat de eerste seconden pakkend zijn, zodat mensen ervoor zullen kiezen om te gehele video te bekijken.
TWITTER
Twitter wordt voornamelijk gebruikt om korte, snelle updates te delen. Bezoekers verwachten dan ook om snel door de feed te kunnen scrollen. Als jij er een video plaatst van 3 minuten, is er een grote kans dat de video niet wordt afgekeken. Een goede optie is om een kortere versie (een soort spoiler) van de video te delen op Twitter en door te linken naar YouTube.
YOUTUBE
Ook op YouTube kun je elke video uploaden die je wil. Hierbij is het belangrijk om een aantrekkelijke thumbnail te gebruiken. Zorg er ook voor dat je je video zo goed mogelijk optimaliseert (YouTube SEO) om hoger in de YouTube ranking te komen. Hier vertellen we je binnenkort meer over!
De keuze voor het platform is handig om mee te nemen bij het aanvragen van de video. Hiermee bepalen we namelijk hoe lang de video wordt en hoe we deze het beste kunnen beginnen. Bedenk dus voorafgaand aan het maken al hoe je de video uiteindelijk wil gaan verspreiden!
CONCLUSIE
Het is belangrijk om voorafgaand aan het produceren of aanvragen van een video een sterke videostrategie te ontwikkelen. Op basis van deze strategie wordt een video gemaakt die jouw doelgroep aanspreekt, een bepaalde boodschap overbrengt en de juiste sfeer uitstraalt.
Wij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een sterke videostrategie. We begeleiden je van de conceptfase tot en met de distributie en analyse van je video. Meer weten? Bekijk hier alle informatie over videomarketing.
Hi! Ik ben Inge en ik ben verantwoordelijk voor de marketing van Visser Media & Design. Daarnaast ondersteun ik onze klanten bij de distributie van video's op social media en ontwikkel ik strategische videomarketing campagnes. Wil je eens met ons sparren? Neem dan contact op! We denken graag met je mee.
078 647 48 89
info@vissermediadesign.nl
Newtonweg 2
2952 BH Alblasserdam
Nederland