Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.
De Rechtspraak beschermt rechten en vrijheden. Ze komt op voor de democratische rechtsstaat, zorgt voor een correcte toepassing van het recht en spreekt zich uit middels onafhankelijke, onpartijdige, integere en deskundige rechters. Om iedereen van duidelijke informatie te voorzien, maakt de Rechtspraak gebruik van uitleganimaties als belangrijk instrument.
▸ 2D-animaties
Sinds 2022 zijn wij de preferred supplier van videocontent voor de Rechtspraak. Dit omvat onder andere arbeidsmarktcampagnevideo’s, procesvideo’s en explainervideo’s. Explainervideo’s van de Rechtspraak worden vrijwel altijd in de vorm van 2D-animaties gemaakt. Hoewel deze video's een essentieel instrument zijn voor de organisatie, was er nog geen vaste stijl voor ontwikkeld. Bovendien bestond er een verschil tussen de geanimeerde elementen en de geïllustreerde elementen voor print. De opdrachtgever wilde hier graag uniformiteit in aanbrengen. Onze animators zijn met deze opdracht aan de slag gegaan.
Voor een opdrachtgever als de Rechtspraak is het essentieel dat de animatiestijl niet afleidt van de boodschap en herkenbaar en aansprekend is voor iedereen. De stijl moest helder, vriendelijk en inclusief zijn. Verschillende voorstellen werden uitgewerkt en gepresenteerd aan de opdrachtgever. Samen werden de verschillende overwegingen besproken, waardoor de stijl langzaam vorm kreeg. Zo ontstond een ontwerp dat aan alle wensen voldeed.
Eén van deze wensen was dat de karakters in de uitingen een dwarsdoorsnede van de maatschappij weerspiegelen, met diverse achtergronden en leeftijden. Hiervoor werd een gevarieerd palet opgesteld. De karakters hebben een neutrale vormgeving, met realistische verhoudingen en natuurlijke bewegingen, en worden bewust hergebruikt in verschillende uitingen. Zo kan een rechter uit een explainervideo ook in print voorkomen. Om dit zo efficiënt mogelijk te realiseren, werden rigs gemaakt voor veel karakters. Een rig is een digitaal skelet dat de bewegingen en verhoudingen van een karakter beheerst.
Het design van de achtergronden werd op dezelfde manier benaderd als dat van de karakters, met realistische verhoudingen en een rustig palet. Verschillende gebouwen van de Rechtspraak werden geïllustreerd en veelvoorkomende omgevingen werden toegevoegd. Voor scènes die zich zowel binnen als buiten afspelen, werd een versimpelde versie van de omgeving gecreëerd. Deze versie gebruikt verschillende tonen van één specifieke kleur, waardoor de focus op de voorgrond blijft en een monochrome achtergrond ontstaat.
Naast het ontwikkelen van een herkenbare animatiestijl, was er ook de wens om een kenmerkende sound te creëren voor de Rechtspraak. Daarom is er gekozen voor een selectie van vaste voice-overstemmen die qua tone-of-voice perfect aansluiten bij de organisatie. Daarnaast is er een unieke soundtrack gecomponeerd, speciaal voor de Rechtspraak. De combinatie van herkenbare stemmen en een exclusieve soundtrack versterkt niet alleen de visuele stijl van de animaties, maar zorgt ook voor een consistente en onderscheidende identiteit.
HET ONDERZOEK
Nadat de eerste animaties in de animatiestijl waren gemaakt, werd geëvalueerd of onze intenties ook daadwerkelijk door de kijkers werden waargenomen. De Rechtspraak liet hiervoor een onafhankelijk onderzoek uitvoeren. Er werden zestien interviews van 35 minuten gehouden met diverse personen. Het resultaat was een uitgebreid rapport met de uitkomsten van deze interviews. De resultaten waren positief en de algemene reactie was dat de boodschap goed werd begrepen. Uiteraard was er ook ruimte voor verbetering.
Na het ontvangen van feedback zijn wij direct aan de slag gegaan om de suggesties te verwerken. De feedback werd onderverdeeld in drie belangrijke categorieën. Allereerst lag de focus op het waarborgen van juridische nauwkeurigheid in de animaties, wat vereist dat zorgvuldig onderzoek wordt gedaan naar de complexe structuren binnen de Rechtspraak, zoals specifieke kledingvoorschriften en vaste tafelopstellingen in de rechtbank. Ook werd benadrukt dat inclusiviteit een voortdurende prioriteit is, ondanks de inspanningen om hier al rekening mee te houden. Ten slotte werd opgemerkt dat het tempo en de opbouw van de animaties soms als te complex werd ervaren, wat heeft geleid tot het toevoegen van tekst tussen scènes om de structuur van de video duidelijker te maken.
Als afsluiting werd een stijlgids opgesteld om de consistentie en eenheid te waarborgen in de illustratieve uitingen en animaties van de Rechtspraak. Met herkenbare, heldere en uitnodigende elementen zorgen we voor een krachtige visuele identiteit. Deze elementen sluiten naadloos aan bij de algemene beeld- en huisstijl van de organisatie. Dit garandeert dat de boodschap van de Rechtspraak effectief wordt gecommuniceerd.
078 647 48 89
info@vissermediadesign.nl
Newtonweg 2
2952 BH Alblasserdam
Nederland